Leerlingen nemen een kijkje bij bedrijven met ChecktheBizz

 

Wat is ChecktheBizz?

Het kiezen van je profiel is een belangrijk moment. Je profielkeuze bepaalt immers voor een groot deel de mogelijkheden voor een vervolgstudie en beroep. Met ChecktheBizz (check de business) nemen havo-3 en vwo-3 leerlingen een kijkje bij twee bedrijven in de stad Groningen. Ze maken kennis met beroepen in de praktijk en vormen beroepsbeelden. Dit kan zijn in de vorm van een presentatie, een rondleiding en het uitvoeren van opdrachten. Dit helpt ze ontdekken wat wel en niet bij ze past en welk profiel ze het beste kunnen kiezen.

 

Wanneer?

In 2019 wordt ChecktheBizz georganiseerd op de donderdag en vrijdag in week 5 en week 6. In week 5 doen havo en vwo leerlingen van CSG Wessel Gansfort, H.N. Werkman Stadslyceum en Kamerlingh Onnes mee aan ChecktheBizz en in week 6 gaan havo en vwo leerlingen van CSG Augustinus, Harens Lyceum, Leon van Gelder en Praedinius bedrijven bezoeken.

 • Donderdag 31 januari (havo) – CSG Wessel Gansfort, H.N. Werkman Stadslyceum en Kamerlingh Onnes.
 • Vrijdag 1 februari (vwo) – CSG Wessel Gansfort, H.N. Werkman Stadslyceum en Kamerlingh Onnes.
 • Donderdag 7 februari (havo) – CSG Augustinus, Harens Lyceum en Leon van Gelder.
 • Vrijdag 8 februari (vwo) – CSG Augustinus, Harens Lyceum en Praedinius.

 

Opzet ChecktheBizz

Met ChecktheBizz gaan leerlingen samen met school- en leeftijdsgenoten in groepjes van max. 16 leerlingen op bezoek bij bedrijven. Aangezien meerdere scholen meedoen, bestaat een groepje vaak uit leerlingen van verschillende scholen. Maar we delen de leerlingen zodanig in, dat zij ook met schoolgenoten in een groep zitten. Dit vinden zij vaak wel prettig!

Om de groepjes in te kunnen delen en tevens aan te sluiten bij de interesses van de leerlingen, geven we de leerlingen de mogelijkheid om voorkeuren door te geven. Ze kunnen kiezen uit de volgende combinaties van sectoren:

 • Natuur en technologie – Gezondheidszorg
 • Communicatie en marketing – Apps en webdevelopment (IT)
 • Onderwijs, gedrag en maatschappij – Recreatie en Toerisme
 • Gezondheidszorg – Onderwijs, gedrag en maatschappij
 • Recreatie en toerisme – Economie, ondernemerschap en Recht
 • Economie, ondernemerschap en recht – Communicatie en marketing
 • Apps en webdevelopment (IT) – Natuur en technologie

 

Programma ChecktheBizz

ChecktheBizz begint elke dag met een gezamenlijke aftrap in de grootste bioscoopzaal van Kinepolis. Hier vertelt een gastspreker – een student van de Hanzehogeschool of een student van de Rijksuniversiteit – over zijn/haar ervaringen met betrekking tot het studeren en het studentenleven. Vervolgens fietsen de leerlingen in groepjes met hun begeleider naar de bedrijfsbezoeken. De leerlingen hebben een half uur de tijd om naar bedrijven te fietsen en de bedrijfsbezoeken duren elk 75 minuten.

08:30 – 09:00 uur: Aftrap ChecktheBizz in Kinepolis

09:00 – 09:30 uur: Leerlingen fietsen met begeleider naar bedrijfsbezoek 1

09:30 – 10:45 uur: Bedrijfsbezoek 1

10:45 – 11:15 uur: Leerlingen fietsen met begeleider naar bedrijfsbezoek 2

11:15 – 12:30 uur: Bedrijfsbezoek 2