Django Girls

Django Girls – vrouwen in de IT

De eerste programmeurs waren vrouwen. Ze waren geïnteresseerd in techniek en deden er alles aan om zich hierin wegwijs te maken. Maar tegenwoordig ligt dit anders. De instroom binnen de ICT is al miniem; vrouwen lijken zich er al helemaal niet mee bezig te houden. Er is een grote behoefte ontstaan aan een nieuwe stroom van meisjes die uit de voeten kunnen met ICT, oftewel ‘Django Girls’.

Django Girls’ is een project dat is opgezet door twee Poolse vrouwen, die het belangrijk vinden dat meisjes zich meer gaan verdiepen in ICT. De workshop ‘ICT for Girls’, onderdeel van het Let’s Gro festival in Groningen, is hierop gebaseerd. Programmeurs gebruikten materiaal van het ‘Django Girls’-project om meisjes in te wijden in de wereld van het programmeren.

“ICT for Girls”
Op zaterdag 22 november vond de workshop plaats. De deelnemende meisjes kregen les over het gebruiken van een programmeertaal en leerden hoe ze hun eigen website kunnen bouwen. Ook Irma Noorbergen en Debby Tohata van OTP deden mee. Zij willen zich in 2015 gaan focussen op “het motiveren van meiden om te kiezen voor ICT” en wilden zich van te voren graag alvast wat meer in deze sector verdiepen.

Mee blijven doen
Want internet wordt steeds belangrijker. En het is daarom van belang dat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen en dat je mee kunt blijven doen. Bovendien is het begrijpen van internet en programmeren minder ingewikkeld en leuker dan de meeste mensen denken. “Programmeren is creatief”, zegt Reindert-Jan Ekker (programmeur en begeleider bij ‘ICT for Girls’). “Je consumeert niet alleen internet, maar voegt zelf wat toe”.

“Eigenlijk moet je programmeren meer zien als het begrijpen van een taal”, zegt Jeroen Meijer (collega van Reindert-Jan). Mensen die zich hier niet in willen verdiepen blijven volgens hem “analfabeet”. En dit heeft consequenties. Niet alleen blijf je achter, je weet ook niet goed hoe de wereld van de computer werkt. Terwijl je er toch elke dag mee bezig bent. “Met meer kennis kun je je als burger bijvoorbeeld beter weren tegen grote internetbedrijven zoals Google”, beweert Jeroen.

“Neem een voorbeeld aan Ada Lovelace”
Toch blijven meisjes vaak achter, hoewel het hen echt niet ontbreekt aan talent. Jeroen denkt dat meisjes gewoon wat meer gepusht moeten worden om zich te verdiepen in de ICT en dan vanzelf zullen ontdekken dat het eigenlijk gewoon leuk is en dat ze het ook wel kunnen. “Kijk maar naar Ada Lovelace”, zegt hij. “Zij was één van de eerste programmeurs en ze was zeer succesvol”.

Evenementen
Er zijn dan ook steeds meer initiatieven om meisjes te motiveren hun ICT-kennis bij te spijkeren. In september 2015 is er in Groningen bijvoorbeeld de Holland Webweek, waar er ook aandacht zal worden besteed aan het creëren van ‘Django Girls’. De evenementen die worden georganiseerd zijn tot nu toe populair. Zo was ‘ICT for Girls’ onmiddellijk vol. Ook bij OTP willen ze een steentje bijdragen. In 2015 organiseert het OTP een aantal workshops in samenwerking met Django om jongeren enthousiast te maken voor de IT sector.

@Rosa Oosterhoff
2 december 2014

 

 

Meer lezen?