Djangogirls XL: in een dag leren programmeren

OTP organiseerde op zaterdag 19 september een workshop programmeren, in het kader van de Holland Webweek. De workshop was alleen bedoeld voor meisjes/vrouwen, want in de ICT-wereld zijn zij nog steeds ondervertegenwoordigd. Door meiden en vrouwen te laten ervaren hoe leuk programmeren is, wil het OTP ze motiveren om te kiezen voor de IT-sector. De workshop trok meer dan zeventig enthousiaste vrouwelijke deelnemers, zogenaamde Django Girls, die zich een hele middag in de wereld van het programmeren lieten onderdompelen.

Een impressie van de deelnemers en coaches:

21mmDjangogirls-34

Suze (11) Waarom doe je mee?
Mijn moeder vertelde me over deze workshop. Ik wilde graag  meedoen,omdat ik  wil leren hoe ik spelletjes kan ontwerpen. Het liefst zou ik iets maken waarin een echt leven afspeelt. Een beetje zoals de Sims. Dat is ook mijn favoriete spel!

Leer je het niet in de klas?
Op school krijgen we geen les in programmeren. Dat is wel jammer. Ik denk dat mijn klasgenootjes het ook wel leuk zouden vinden. Het is niet alleen iets voor jongens, vind ik. Het is ook iets voor gemotiveerde meisjes. Maar op onze school hebben we te weinig computers om ermee aan de slag te gaan.

Wat vind je er tot nu toe van?
Ik vind coderen niet heel moeilijk. Maar het is wel lastig om al die codes te onthouden. Ik heb nu een app gedownload op mijn telefoon, die me daarbij helpt. Het lijkt me wel leuk om hier thuis mee verder te gaan.

Roelinda (27) Waarom leer je programmeren?Roelinda
Ik werk met dertig nerds, maar kan zelf geen letter coderen. Voor het developersbedrijf waar ik werk, doe ik de marketing en communicatie. Ik moet dus naar buiten brengen wat mijn collega’s doen, maar ik wil nu ook wel eens weten hoe ze dat doen. Vandaag is daar een introductie in. Ik kan nu nog niet zeggen: “Jongens, ik neem het wel over!” Maar ik wil er wel verder mee.

Is het lastig? Programmeren lijkt iets magisch, maar het is eigenlijk heel logisch. Iedereen kan het leren. Het is heel waardevol om te snappen, want je kunt er mooie dingen mee maken. Er zijn weinig vrouwen in de ICT sector, maar ze zijn er juist heel geschikt voor. Vrouwen zijn vaak creatief.

Annet

Annet (29) Wat trekt je aan in programmeren?
Ik studeerde eerst filosofie en wilde daarin eigenlijk mijn PHD halen. Maar tijdens het schrijven van mijn scriptie kwam ik erachter dat het toch niet helemaal was wat ik wilde. Vroeger was ik mini-nerd, maar die tijd had ik achter me gelaten. Pas toen ik begon te twijfelen aan mijn studie, begon ik weer met websites bouwen. Ik verdiepte me in online cursussen op het gebied van ICT en heb toen een bedrijf gebeld. Een week later mocht ik daar beginnen.

Werken daar meer vrouwen?
Op mijn werk is slechts acht procent een vrouw. Ik denk dat het weinig vrouwen aantrekt om bij een ICT bedrijf te werken, omdat je als vrouw nou eenmaal buiten het stereotype valt. Velen vinden programmeren moeilijk en eng, maar dat is het helemaal niet.

Waarom doe je mee aan deze workshop? Ik kende deze programmeertaal nog niet en wilde me er graag in verdiepen. Ook is het mooi om te zien hoe iedereen ermee bezig is. Aan het begin van deze dag, heb ik een praatje gehouden over mijn switch naar de ICT sector. Daar kreeg ik veel leuke reacties op.

 Coaches

Reindert JanReindert Jan (Zelfstandige op het gebied van IT & educatie)

Waarom dit evenement?
Django Girls is twee jaar geleden begonnen in Berlijn, waar twee Poolse vrouwen de eerste workshop hielden. Dat evenement was meteen een groot succes en ze wilden het graag internationaal maken. Ik zag mijn kans en organiseerde een workshop in Groningen. Inmiddels is dit al het derde Django-evenement dat ik in deze stad organiseer.

Is er belangstelling voor?
Vijf tot tien jaar geleden waren meiden nog ongeïnteresseerd in programmeren. Nu komt het besef dat het belangrijk is om te leren. Ik zie het als de belangrijkste skill van het nieuwe millennium. Natuurlijk leer je coderen niet in één dag, maar zo zien de deelnemers in ieder geval dat het niet zo moeilijk is als ze denken. Ze kunnen er wat mee spelen en als ze het leuk vinden om te programmeren, kunnen ze thuis verder aan de slag.

21mmDjangogirls-36Jeroen  (Software ontwerper & coach)

Waarom moet je leren programmeren?
Een aantal jaren geleden vroegen mensen zich nog af waarom coderen belangrijk was. Het werd gezien als iets nerderigs. Maar tegenwoordig zijn programmeurs de nieuwe popsterren. Het is cool om te korte broeken te dragen of enorme brillen. Door mensen als Alexander Klöpping is programmeren hipper geworden. Ook is het meer zichtbaar, omdat iedereen tegenwoordig computers en smartphones heeft. Het belang van programmeren wordt ingezien.  Toch kunnen veel van die hippe nerds nog geen code typen. Dat is kwalijk: mensen snappen computers niet goed, terwijl ze er dagelijks gebruik van maken. Programmeren leidt tot meer empowerment: als je begrijpt wat Facebook allemaal kan met jouw gegevens, kun je je er ook beter tegen weren. Ook vrouwen moeten dat leren en dat gebeurt nog weinig. Terwijl leren programmeren hetzelfde is als leren lezen en schrijven: je hebt het nodig en je mag daar toch niet van uitgesloten worden. Daarom zijn deze workshops ook belangrijk.

ChristineChris(tine)   (Amazon software engineer)

Zouden vrouwen moeten leren programmeren?
Ik vind het belangrijk dat er meer vrouwen worden aangetrokken in de ICT sector. Er zijn geen goede redenen waarom dat niet zou moeten. In het begin kregen vrouwen, als secretaresse, juist veel computertaken. Dertig jaar geleden ontwikkelde de ICT sector zich, en toen werd het opeens meer een mannentaak. Dat is nu ook het stereotype: programmeren is voor mannen en voor nerds. In programma’s als The Big Bang Theory zijn de mannen slim en nerdy, waar vrouwen altijd neergezet worden als dom of raar. Dat schept een bepaald beeld. Ik vind dat dit veranderd moet worden. Zet ook eens twee vrouwen op de voorkant van een brochure voor ICT, zou ik zeggen.

Maar willen vrouwen het wel?
Vrouwen voelen zich misschien niet zo aangetrokken tot programmeren. Ze beseffen niet dat het juist heel leuk en creatief is. Eigenlijk is het de makkelijkste manier om iets te bouwen. Je hebt alleen een computer nodig.

Meer lezen?