Hoe maak je van je scriptie en afstudeerperiode een succes?

Schaamtelijke (non)Competenties, Rationeel In Problemen, Tezamen In Een  = SCRIPTIE

Voor velen is afstuderen een doffe ellende. Gestructureerd werken, alles verantwoorden, discipline opbrengen gedurende 4 a 5 maanden. Plus: je bent voor alles zelf verantwoordelijk.

Daarom een aantal tips, in de hoop dat jij er je voordeel mee doet (en je hoofd koel houdt(:)!

Loslaten
1. In eerste instantie is het een wijze raad om los te laten hoe vervelend een scriptie schrijven is. Het is namelijk niet alleen een verslaglegging van een of ander onderzoek. Het is een periode waarin jij je grenzen opzoekt, ontdekt hoe jij in je eentje een probleem aan kunt pakken. Een periode waarin je jezelf keer op keer moet stimuleren om de draad op te pakken als het even niet wil. Kort gezegd is het een klein beetje de bedoeling dat je continu in strijd bent met van alles. Deze lessen zullen je de rest van je leven helpen, als je er nu in investeert. Daarom speciaal voor jou een inspirerende quote van Rick de Leeuw: “Zolang niet bewezen is dat ik iets niet kan, bestaat de kans dat het me lukt”.

Jouw kunstwerk
2. Probeer je scriptie te gaan beschouwen als jouw privé project, jouw kindje, jouw kunstwerk. Ondanks de talloze regels die je opgezadeld krijgt van je begeleider en verschillende onderzoeksboeken moet je door de  “ditkanallemaalnieten”  proberen te kijken en jouw persoonlijkheid erin stoppen.  Zoek theorieën die jij boeiend vindt en gebruik deze bij het vormen van het uitgangspunt. Bronnen zijn geniaal op het moment dat je begint te begrijpen hoe je deze naar jouw hand kunt zetten. Op het moment dat je trots bent op je werk, ben je veel meer bereid eraan te werken en erin te investeren. Begin daar dus gelijk mee!

Rome is niet in 1 dag gebouwd …
3. Zoals al genoemd in het vorige punt, besteed tijd. Trots zijn op je werk en tijd stoppen in je project liggen in elkaars verlengde, maar beginnen (jammer maar waar) met het besteden van tijd. Rome is niet in 1 dag gebouwd, de Eiffeltoren niet, jouw prachtige vriendje/ vriendinnetje niet. Kwaliteit kost tijd . Presteren betekent uren maken, dag in dag uit. Vergis je daarbij trouwens niet: uren maken betekent niet dat je dag in dag uit aan het typen bent. Integendeel, je zal veel tijd kwijt zijn aan nadenken en lezen. Als je erin slaagt zo nu en dan een alinea te schrijven, bravo!

Jezelf tijd gunnen
4. Gun jezelf dan ook de tijd om er de tijd voor te nemen , ja, het klinkt bijna filosofisch. Het komt op het volgende neer: Weinig mensen kunnen twee uur op een dag besteden aan hun scriptie en elke keer twaalf pagina’s opleveren. Als jij 8 uur per dag besteedt aan je scriptie, kun je het je veroorloven om zo nu en dan een twee uur durende opstartfase te hebben, of een dip na de lunchpauze. Als je heldere doelen voor jezelf stelt, zul je zien hoeveel je gedaan krijgt, terwijl je heel rustig aan doet.

Andere omgeving
5. Het zal je ook helpen om niet thuis te gaan zitten werken, maar om in ieder geval drie dagen buitenshuis aan de bak te gaan. Als je dan thuis komt, ben je vrij en kun je zonder gewetensgeknaag gaan sporten, of eten met een vriend(in). Thuis is dan ook echt thuis en stress laat je lekker op kantoor.

Superheld 🙂
6. Last but not least: be proud of your bloody self! Laat ik het zo stellen: elk uur dat jij je verdiept in je scriptie, met alle artikelen, interviews, enquêtes en bronvermelding, ben je een superheld. Hoe blijer jij met jezelf bent, hoe beter je scriptie wordt en hoe blijer je begeleider en je opdrachtgever met je zijn. Investeren om jezelf te waarderen.

Alles wat je af hebt, motiveert je om door te gaan . Als je weekend hebt, heb dan is het weekend en laat het onderzoek voor wat het is. Kijk vooruit richting de eindstreep, maar blijf realistisch.

You can do it!

 

Groningen, juni 2015

 

Meer lezen?