Jonge ondernemers krijgen kans om droom te verwezenlijken

Jonge ondernemers krijgen kans om droom te verwezenlijken – Drie jonge talenten staan gespannen te wachten totdat ze hun presentatie mogen geven. Ze zijn genomineerd voor een award die de Commerciële Club Groningen Senioren (CCGS) dadelijk uit zal reiken.

De club wilde een jonge ondernemer stimuleren en ontwikkelde daarvoor een wedstrijd, met als prijs maar liefst 1000 euro. Eén van de ondernemers mag dit bedrag straks besteden om zijn droom te verwezenlijken.

Tristan ziet toekomst in het restaureren van oldtimers. Hij wil ze niet alleen opknappen, maar ook voorzien van een elektrische motor. Boyd wil fotograaf worden. Hij wil bijvoorbeeld evenementen vastleggen, of culinaire foto’s maken. En Thomas wil zijn palletverkoop uit laten groeien tot een volwaardig bedrijf.

De jongens zitten vol met plannen en sommige daarvan zijn ook al verwezenlijkt. Maar om de volgende stap te zetten zou de geldprijs zeer welkom zijn. En het is natuurlijk fijn als je erkenning krijgt. De jury was in ieder geval over alle drie de ondernemingsplannen erg enthousiast.

De leden van de CCGS zijn bij elkaar gekomen om naar de plannen te luisteren. Iedereen is erg benieuwd, maar eerst is het lunchtijd. Helaas is dit ook een triest moment: de oud-voorzitter van de CCGS is overleden en vanmiddag is zijn crematie. Zoals het hoort wordt er voor hem even een moment van stilte gehouden.

De lunch is goed verzorgd en uitgebreid. Iedereen geniet van alle lekkere hapjes en als afsluiter is er nog een aardbeidenmouche of, alvast in het teken van Sinterklaas, speculaasmouche. En dan is het eindelijk tijd voor de presentaties. Ze zijn kort maar krachtig en ‘to the point’. Het is duidelijk dat de jongens in hun eigen plannen geloven en dat ze praten over hun passie. Met behulp van een powerpoint en videomateriaal worden de plannen voor ons ook levendig.

Het is aan Tristan om het spits af te bijten. Hij heeft een plan ontwikkeld voor een “heritage restoration company”, waarmee hij het behoud van cultureel rijdend erfgoed wil bevorderen. Hij heeft altijd al een passie voor oude auto’s gehad en de oldtimer-markt lijkt aan te trekken. In 2016 zal deze volgens de statistieken exploderen.

Boyd’s passie wordt meteen duidelijk in de eerste slide: deze laat een vrouw zien die gefotografeerd is op een roltrap in de Guinness-brouwerij, in het zwart/wit. Hij houdt van werken met contrasten en ziet fotografie als een vorm van kunst. Hij denkt dan ook niet dat iedereen fotograaf kan zijn. De camera is slechts een hulpmiddel: de fotograaf staat erachter. En die moet creatief zijn.

Last but not least is Thomas aan de beurt: “uw pallet leverancier”. Het begon allemaal toen hij de overtollige pallets van zijn vader, die een boekbinderij heeft, mocht doorverkopen. Hij wil graag uitgroeien naar een volwaardig bedrijf en gelooft een ‘unique selling point’ te hebben. Hij heeft namelijk een droge opslagplaats en kan transport regelen.

En dan is het moment eindelijk daar: wie wordt de winnaar? De beslissing was moeilijk voor de jury, omdat alle plannen potentie hebben. Er was dan ook nog wat onenigheid over de keuze. Maar uiteindelijk wordt de naam van de winnaar uitgeroepen: “Tristan!” Trots neemt hij de prijs in ontvangst en hij mag meteen kaartjes uitdelen aan CCGS-ers die nog een oldtimer hebben staan.

 

@Rosa Oosterhoff – in opdracht van Lily Stap, adviseur OTP
30 oktober 2014

 

Meer lezen?