Blog: Moeilijke momenten tijdens je stage?

In essentie is ieder mens wel eens bang. Angst wordt gevoed door het gevoel niet te kunnen overleven in een bepaalde situatie. Maar wat als je gevoel op totaal irrelevante momenten zegt dat je moet rennen voor je leven? Of beter gezegd: maar beter onder de dekens kunt blijven liggen en er de hele dag niet onder vandaan te komen? De omstandigheden zijn gunstig, er is een veilig klimaat en je hebt in feite niets te verliezen, maar in je hoofd lijkt het of er zich een oorlog afspeelt. Je vlucht. De kloof tussen wat je verstand en je gevoel duidelijk willen maken, is moeilijk te overbruggen. In plaats van de negatieve gevoelens weg te wuiven en met een filosofische lach de dag te beginnen, verzuip je in zelfmedelijden en gebrek aan doorzettingsvermogen en geef je jezelf over aan het onderbuikgevoel, terwijl je helemaal niets te verliezen hebt.

Toch is het de kunst om –hoe dan ook, door te gaan. Elke dag is een nieuwe dag en, ja, alle clichés komen uit de kast: het is nooit te laat om je gedrag of gedachten te veranderen. Het fijne hieraan is dat het voor een groot deel vanzelf gaat. In mijn geval,als ik het moeilijk heb, weet ik dat het belangrijk is dat ik wel gewoon opsta en de dag begin zoals elke andere. De rest gaat vanzelf. De tijd tikt wel door, de mensen om je heen gaan hun gang en je hoeft alleen maar mee te gaan in de stroom van het dagelijks leven. Op een gegeven moment vind je dan je spreekwoordelijke draai, en dat is een heerlijk gevoel. Niet zweverig of bovennatuurlijk, maar normaal. Je voelt je dan als één van de menigte en dat is soms alles wat een mens wil. Vanuit dat gevoel, die basis, kun je je ontwikkelen en je persoonlijkheid laten zien. Het is een kwestie van doorgaan. Na regen komt zonneschijn en laat het nou bijna lente zijn.

Tip voor stagelopers die het allemaal maar spannend en eng vinden: geloof altijd dat jij uniek bent en met doorzettingsvermogen kom je een heel eind!

Groningen, 1 maart 2015

 

 

 

 

Meer lezen?