Over OTP

Wij zijn OTP. Nu denk je vast, “OTP is vast een afkorting, waar staat het voor?”.  OTP staat voor “ondernemerstrefpunt”. We zijn in 2008 gestart als project vanuit Economische Zaken van de gemeente Groningen. Tijdens een aantal sessies in 2008 kwamen een aantal mensen vanuit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid bij elkaar omdat ze allen behoefte hadden aan een fysiek loket (‘gemeenteterm’). Een trefpunt waar deze 3 partijen met hun vragen terecht konden op het gebied van de aansluiting/verbinding tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Inmiddels zijn we een losstaande stichting (2011) en vallen we niet meer onder de vleugels van de gemeente Groningen.  Aangezien de naam Ondernemerstrefpunt af en toe verwarring opleverde – er stonden wel eens ondernemers voor de deur.. – zijn wij verder gegaan als OTP!

Wat doet het OTP?

Wij verbinden onderwijs, bedrijfsleven en overheid met elkaar! Dit doen wij al vanaf 2008 en wij beschikken inmiddels over een uitgebreid netwerk, zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. Door middel van onderstaande activiteiten versterken wij de relatie tussen het bedrijfsleven en het onderwijs:

ChecktheBizz

ChecktheBizz: havo/vwo-3 leerlingen bezoeken in februari bedrijven in de stad Groningen. Ze krijgen een rondleiding en nemen een kijkje in de keuken. Het doel van de bezoeken is zich een beeld te vormen over de mogelijkheden in diverse sectoren. Dit doen ze ter voorbereiding op hun profielkeuze.

Carrousels

Havo-carrousel: havo-4 leerlingen van scholen uit de provincie Groningen  bezoeken bedrijven en maken kennis met diverse beroepen. Het doel van de havo-carrousel is om de leerlingen te ondersteunen bij het kiezen van een vervolgopleiding.

Vmbo-carrousel: is een praktische vorm van beroepsoriëntatie. Het is bedoeld voor derde- en vierdejaars vmbo’ers van alle leerwegen. Leerlingen bezoeken bedrijven en instellingen in diverse sectoren en doen daar beroepservaring op. Leerlingen die deelnemen aan vmbo Carrousel kiezen bewuster voor een beroep en de bijbehorende vervolgopleiding. Ze volgen hun studie met meer enthousiasme, zijn gemotiveerd om hun opleiding af te maken en switchen minder vaak dan medestudenten.

Stageverbinding

OTP werkt samen met drie ROC’s in de stad Groningen: Alfa-college, Noorderpoort en ROC Menso Alting. Wij leggen de verbinding tussen de bedrijven en de scholen door ze met elkaar in contact te brengen en mee te denken over hoe ze elkaar kunnen versterken.

Wat betekent dit voor bedrijven?
Wanneer bedrijven een stagevacature willen aanbieden, brengen wij ze in contact met de juiste contactpersoon binnen de school. Wij helpen bedrijven op weg om de stagevacature bij de doelgroep onder de aandacht te brengen. We geven advies over accreditaties – dit is nodig om mbo studenten stage te laten lopen – en we publiceren de stagevacature op onze website.

Op de homepage kun je je stage vacature aanmelden. Na aanmelding nemen we contact met je op om je aanvraag door te nemen.

Wat kost dat?
Is je bedrijf in Groningen gevestigd? Dan ontvang je geen factuur voor onze dienstverlening.  Wij worden betaald door bedrijvenverenigingen, onderwijsinstellingen en de gemeente Groningen. Is je bedrijf niet in Groningen gevestigd? Dan helpen wij je graag op basis van no cure, no pay. Heb je vragen over een stage/stagiair? Bel 050-2103431 of mail naar info@otp.nl

Wat betekent dit voor scholen?
Scholen kunnen gebruik maken van ons netwerk om een leerling van een geschikte stageplaats te voorzien. Wij denken mee welke bedrijven passend zijn en leggen de verbinding.

Wat betekent dit voor leerlingen/studenten?
Ben je op zoek naar een mbo stage? Op onze website delen wij stagevacatures die bedrijven bij ons aangeleverd hebben. Je kunt direct reageren bij de desbetreffende contactpersoon. Als je specifieke vragen hebt om in contact te komen met bedrijven of een bepaalde sector, dan helpen we je graag verder.

Je kunt je ook inschrijven Geef duidelijk aan in welke branche of sector je wilt werken. Dat maakt het voor ons makkelijker om je te verbinden naar een leuke stage. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk in Groningen. Grote kans dat wij jou aan een passende stage kunnen helpen!

 

Jaarverslag

Meer weten over ons? In ons jaarverslag vind je een overzicht van de activiteiten en belangrijkste cijfers. Bekijk hier het jaarverslag van 2018.