9 tips voor het organiseren van een bedrijfsbezoek

Organiseer jij een bedrijfsbezoek voor jongeren? Of wil je dit gaan doen om ze enthousiast te maken voor je bedrijf? In dit blog geven we je negen praktische tips voor de invulling van je programma. Zo maak jij een onvergetelijke indruk!

Tip 1: Zorg voor een warm ontvangst

Wanneer je ergens op bezoek komt, is het prettig als je gastvrij wordt ontvangen. Voor jongeren is dit net zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker. Veel jongeren vinden het namelijk best spannend. Zorg er daarom voor dat ze opgevangen worden bij aankomst. Iets te eten en te drinken doet het ook altijd goed. Zo maak je een goede eerste indruk.

Tip 2: Wees goed voorbereid

Het doel is om de jongeren een duidelijk beeld te geven over jouw bedrijf en hun mogelijke toekomstige werkveld. Bereid jouw presentatie goed voor. Zo kom je professioneel over en vergeet je niets te vertellen.

Tip 3: Zorg voor structuur

Het is prettig voor jongeren om te weten wat ze kunnen verwachten tijdens het bezoek. Vertel in je introductie wat er op het programma staat. Vraag ook wat de verwachtingen zijn, zodat je aan het einde kunt toetsen of je aan deze verwachtingen hebt voldaan.

Tip 4: Sluit je verhaal aan op je publiek

Zorg ervoor dat jongeren begrijpen waar je het over hebt. Stem je verhaal af op je doelgroep, denk aan leeftijd en niveau. Vermijd moeilijke vaktermen, zodat je de aandacht vasthoudt. Gebruik ook herkenbare voorbeelden voor jongeren, zodat ze zich goed in de situatie kunnen verplaatsen.

Tip 5: Wees enthousiast

Vertel met enthousiasme over je werkveld en beroep. Dit werkt vaak aanstekelijk en zo blijft er eerder een positief beeld over jouw beroep en bedrijf hangen. En als jij enthousiast en open overkomt, zullen de jongeren ook wat losser worden.

Tip 6: Zorg voor interactie

Laat de jongeren vooral iets doen tijdens het bedrijfsbezoek. Dit vinden jongeren het leukste gedeelte! Ze hebben geen oneindige spanningsboog. Laat de presentatie daarom kort en bondig en zet ze daarna aan het ‘werk’. Geef ze bijvoorbeeld een praktijkopdracht, doe een quiz, een rollenspel, speel over de streep of laat ze iets maken. Wil je ze extra motiveren? Dan kun je er ook een competitie van maken met voor de winnaar(s) een prijs.

Tip 7: Laat zien wat je doet en geef een rondleiding

Vertel wat je organisatie doet, welke beroepen er zijn en wat je zelf doet. Laat vooral ook sfeer proeven, geef een rondleiding. Zo krijgen ze een duidelijk beeld van werken binnen je bedrijf.

Tip 8: Breng jongeren in contact met mensen

Breng ze in contact met medewerkers, stagiaires, klanten of cliënten. Laat ze samen een activiteit doen en geef de ruimte om ze vragen te laten stellen. Deze interactie vinden ze vaak leuk en het geeft ze een breder beeld.

Tip 9: Geef iets kleins mee na het bezoek

Zorg dat de jongeren na het bezoek ook nog eens aan je denken. Laat ze iets maken dat ze mee kunnen nemen. Of geef ze iets kleins mee met je logo erop, bijvoorbeeld een sleutelhanger of een stressbal. Hierdoor is de kans groot dat je bedrijf ’s avonds aan de keukentafel ook nog ter sprake komt!

Met deze 9 tips maak jij de jongeren zeker enthousiast! Succes met de voorbereidingen.

Jongeren enthousiast maken voor jouw bedrijf?

Doe mee aan ChecktheBizz