Studiekeuze maken? Tips voor het kiezen van een mbo-, hbo- of wo-opleiding

Zit jij in het laatste jaar van het vmbo, havo of vwo? En ben je aan het kijken naar een vervolgstudie? In dit blog geven we je tips en verwijzen we naar opendagen, meeloopdagen en studieadvies van onderwijsinstellingen in Groningen/Leeuwarden.

Helemaal in deze tijd, waar het Coronavirus het allemaal net iets lastiger maakt, helpen we je graag! Wij hopen dat deze tips helpen om een goede studiekeuze te maken.

Hoe maak je de juiste studiekeuze? 4 tips!

  • Maak een studiekeuzetest of een beroepskeuzetest. Deze testen zijn handig als je nog twijfelt over wat je precies wilt gaan doen.
  • Praat met je ouders, familie of vrienden. Zij kennen je goed en kunnen vaak helpen om een goede keuze te maken. Ze hebben zelf waarschijnlijk ook deze keuze moeten maken of gaan deze nog maken.
  • Vergelijk verschillende scholen en opleidingen. Bekijk de website en omschrijving van de opleidingen die je interessant lijken. Vergelijk een opleiding ook bij verschillende scholen (indien deze er zijn). Zo krijg je een duidelijk beeld over een studie en school!
  • Zoek contact met iemand die de studie doet die jou interessant lijkt. Neem een kijkje op de Instagram van @Studiekeuze_Stress of zoek zelf op LinkedIn studenten die de studie doen die je interessant vindt. Kijk ook naar studenten die momenteel stage lopen, die kunnen je ook meer vertellen over de praktijk. Ze vinden het vast leuk om je hierbij te helpen!

Mbo opleidingen

Het Noorderpoort, Alfa College en het ROC Menso Alting geven persoonlijk studieadvies. Zij hebben een online formulier waar je je gegevens en jouw vragen over de opleiding kan invullen. Zij reageren hier vervolgens persoonlijk op. Zo krijg je toch op afstand een beter beeld voor je mogelijke studiekeuze. Daarnaast is het ook mogelijk dat je gekoppeld wordt aan een studiekeuzeadviseur, mocht je nog geen idee hebben welke opleiding je wilt doen.

Online studieadvies & voorlichting mbo opleidingen:
Noorderpoort »
Alfa college »
ROC Menso Alting »

Hbo studies

De Hanzehogeschool Groningen heeft een handige video gemaakt om studiekeuzeadvies te geven. Hierin wordt uitgelegd op welke manieren je je kan oriënteren om uiteindelijk een goede studiekeuze te maken. Voor verdere vragen kan je ook een brochure van de opleiding aanvragen waar je geïnteresseerd in bent of contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Deze informatie is te vinden op de website van de Hanzehogeschool.
Ze hebben eerder ook een Online Open Dag georganiseerd begin april. Gemist? Geen probleem, veel voorlichtingen zijn opgenomen. Door je aan te melden kun je deze alsnog terugkijken.

Bekijk de open dagen van de Hanzehogeschool Groningen »

Het NHL Stenden organiseert ook een online open dag. Deze is op 21, 22 en 23 april van 10:00-16:00 uur. Hier kun je online voorlichtingen volgen en vragen stellen over de opleiding. Daarnaast kun je in gesprek gaan met een studiekeuzeadviseur voor persoonlijk advies over de studie. Je kan je hiervoor aanmelden via de site van NHL Stenden. Ze houden je dan via de mail op de hoogte over het programma en geven zelf informatie over studiekeuze. Tevens kun je je aanmelden om een virtuele tour te volgen om de sfeer op de hogeschool zo goed mogelijk te ervaren.

Bekijk de open dagen van NHL Stenden »

Hogeschool Van Hall Larenstein had je ook graag met open armen ontvangen op een van de opleidingenmarkten in Leeuwarden en Velp. In plaats daarvan organiseren ze nu een online open dag op donderdag 28 mei 2020. Zo kun jij je toch oriënteren op een (vervolg)studie bij Van Hall Larenstein!

Bekijk de open dagen van Van Hall Larenstein »

Universiteit

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) organiseert online webklassen van 13 april t/m 10 mei. Er is een lijst op de website van de Rijksuniversiteit over welke webklassen beschikbaar zijn om te volgen. Hier volg je in vier weken de inhoud, werkvormen en de sfeer van de studie waar je geïnteresseerd in bent. De tutoren van de Rijksuniversiteit kijken opdrachten na die je tijdens deze webklassen maakt en geven hier ook persoonlijk feedback op. Op deze manier kun je toch nog ervaring op doen om te zien of de studie bij je past!

Meer over de webklassen van de RUG »

We hopen dat je met de bovenstaande tips een goede studiekeuze kunt maken. Heel veel succes!

Loopbaanoriëntatie evenement

ChecktheBizz