De kracht van studenten

Op maandag 26 november opende het Alfa-college in samenwerking met het OTP haar deuren voor de maandelijkse ledenbijeenkomst van VBZO: Vereniging Bedrijvenpark Zuid Oost, belangenbehartiger voor bedrijven op het industrieterrein Zuid Oost Groningen.  De bijeenkomst is nog niet begonnen of er wordt al druk genetwerkt, onder het genot van een kopje koffie worden er een hoop visitekaartjes uitgedeeld. Toch lukt het om even de aandacht te krijgen… Het Alfacollege en het OTP willen de leden namelijk graag kennis laten maken met hun kracht: studenten.

Het Alfa-college heeft een breed aanbod aan opleidingen: van ICT tot commerciële, financiële en creatieve opleidingen. Studenten van het Alfa-college werken tijdens hun opleiding graag met projecten uit het werkveld. Zo kunnen zij de geleerde stof in de praktijk brengen en leren zij de diverse aspecten uit het werkveld en bedrijven leveren een  bijdrage aan het opleiden van hun toekomstige personeel! Gek genoeg liggen de opdrachten nog niet voor het oprapen, het Alfa-college heeft hulp van bedrijven dus hard nodig.

Na een flitsend filmpje over de ervaringen van leerlingen gaan we naar buiten, waar Harrie de Vries met zijn zwammobiel staat. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat samenwerkt met het studenten. Harrie kweekt in ‘De Zwammerij’  oesterzwammen op koffieprut en -schilletjes, waar hij vervolgens verrukkelijke bitterballen van maakt en serveert vanuit zijn zwammobiel. Mede mogelijk dankzij de inzet van studenten! Na een korte peiling blijkt er ook vanuit het werkveld zeker interesse te zijn: ‘ik wist helemaal niet dat dit bestond!’ en ‘wat een goed idee!’ klinken een aantal reacties. Klinkt dit nog niet aanlokkelijk genoeg?

Dit zijn de voordelen van het uitbesteden van een project:

– Werk waar u nooit aan toe kwam, eindelijk uitgevoerd
– Studenten hebben de stof nog vers in het geheugen en kunnen het direct toepassen
– Studenten krijgen professionele begeleiding van een docent
– Geen constante begeleiding nodig vanuit het bedrijf
– Een frisse kijk op het voor u bekende werkveld

Voorwaarden: studenten moeten minimaal tien weken lang, een dagdeel per week aan het project kunnen werken. Ook moeten er voldoende leeraspecten aanwezig zijn.

Interesse en heeft u nog vragen? Bijvoorbeeld over de voorwaarden? Neem dan contact op met Lucinda Wondel  van het Alfa-college, telefoon 0800- 8100  of neem contact op met het OTP, telefoon 050- 2103431.  Zij bemiddelen tussen het onderwijs en het werkveld (projecten èn stages).

 

Groningen, november 2015