Leerlingen en ondernemerschap

Ondernemerschap of het aanleren van een ondernemende houding bij leerlingen staat hoog op de agenda van de landelijke politiek. In een snel veranderende maatschappij waarin veel initiatief, samenwerking en netwerken van leerlingen wordt verwacht is het belangrijk dat scholen aandacht besteden aan deze vaardigheden. Het CSG Wessel Gansfort besteed al veel aandacht aan ondernemerschapsonderwijs. In dit artikel lees je wat ze allemaal doen.

De schoolwebwinkel en Fash

Vmbo-2 leerlingen maken een eigen webshop die in het derde leerjaar ook daadwerkelijk live gaat. Hierbij komt alles aan bod, van het bepalen wat ze verkopen tot het ontwerpen van een logo. In jaar 4 runnen de vmbo leerlingen de schoolwinkel Fash, waar zij o.a. verantwoordelijk zijn voor de in- en verkoop.

Jong ondernemen

Leerlingen van havo-4 die bedrijfseconomie in het vakkenpakket hebben zijn na de herfstvakantie gestart met het programma Junior Company van stichting Jong Ondernemen. Ze richten hun eigen ‘company’ op en runnen deze een half schooljaar. Hierbij verdelen ze de functies, bepalen hun doelgroep en product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden hun financiële administratie bij. Door deze manier van werken ontdekken ze waar hun talenten liggen en welke rol binnen een onderneming het beste bij hen past.

Eigen Baas

Leerlingen van Atheneum-5 zijn in september met het Eigen Baas programma gestart van stichting Qredits. De leerlingen gaan aan de slag met een e-learning. Ze bedenken een fictief bedrijf en vullen stap voor stap hun ondernemingsplan en financieel plan in. Vervolgens wordt een marketingplan opgesteld. Het ondernemingsplan wordt uiteindelijk aan een officiële jury met ondernemers gepresenteerd.

Project Gambia

CSG Wessel Gansfort is vorig schooljaar een samenwerking aangegaan met de Armitage secondary school in Janjanbureh in Gambia. Deze school heeft een belangrijke regiofunctie in het armste gedeelte van Gambia. Samen met docenten en leerlingen van de school willen ze een skills centre op de school oprichten waar ondernemers en leerlingen samen kunnen werken om ondernemerschap te bevorderen.

Het Wessel Gasfort is al erg actief op het gebied van ondernemerschapsonderwijs met verschillende projecten.

Bron: Wessel Gansfort

Wil je jouw ervaringen ook delen?

Contact