Leid je eigen toekomstige personeel op!

Hoe kunnen we ons onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten op de praktijk? De vraag waar het Alfa-college constant mee bezig is, lijkt nu eindelijk beantwoord te worden. Vaak loopt het onderwijs er tegenaan dat de lesstof niet volledig aansluit op de praktijk. Leerlingen leren ‘A’, maar moeten vervolgens in de praktijk ‘B’ doen.

Leerlingen bezoeken bedrijven
Dit ‘gat’ wordt deels gedicht doordat leerlingen stage lopen en zo de praktijk ervaren, maar hiervoor is één dag stage in de week niet genoeg. Meer dagen in de week stage is geen optie, waardoor het Alfa-college leerlingen op een andere manier praktijkkennis wil laten opdoen. Leerlingen gaan (aangekondigd) bij een bedrijf langs om een opdracht uit te voeren, zoals zich laten adviseren over een product. Dit heeft zowel voor het bedrijf als voor de leerlingen verschillende voordelen. Bedrijven worden weer even op scherp gezet en hebben zelf invloed op wat zij de leerlingen meegeven. Leerlingen zien hoe hun vak in de praktijk wordt uitgeoefend en ze worden breder opgeleid. Bedrijven leiden zo dus eigenlijk hun eigen toekomstige personeel op!

Ook docenten komen aan bod
Om de aansluiting nog beter te maken, worden ook docenten bijgeschoold. Zij gaan een dagdeel meelopen bij het bedrijf, zodat zij deze ervaringen kunnen gebruiken om meer praktijkgericht onderwijs aan te bieden.   Wil jij je personeel op scherp laten stellen, je toekomstige personeel zelf opleiden en invloed uitoefenen op het onderwijs van de Alfa-college leerlingen? Neem contact op met: Harry Diepstra – ha.diepstra@alfa-college.nl of Jurjen Jagersma – jurjen@otp.nl!