ChecktheBizz in-house op Ubbo Emmius Winschoten

Op 11 februari heeft ChecktheBizz in-house plaatsgevonden voor de vmbo examenklas van het Ubbo Emmius in Winschoten. Leerlingen hebben op school kennisgemaakt met twee sectoren. Ze konden kiezen uit: Zorg & Welzijn, Groen & Duurzaamheid, Economie of Techniek. Vier lokalen waren hiervoor ingericht op dit thema en ze gingen aan de slag met onderstaand programma. Uiteraard gebeurde dit op gepaste afstand.

Programma ChecktheBizz in-house

8:30-8:45 Inloop & aftrapvideo Werkgebied 2
Werkgebied 1 10:30-11:10 Online Gastles 2
8:45-9:25 Online Gastles 1 11:15-11:45 Praktijkopdrachten
9:30-10:00 Praktijkopdrachten 11:45-12:00 360 ° bedrijfsvideo via vr bril
10:00-10:15 360 ° bedrijfsvideo via vr bril 12:00 Afsluiting

Gastsprekers

In ieder lokaal was een gastspreker online aanwezig om de leerlingen meer informatie te geven over het vakgebied. De sprekers vertelden over de organisatie waar ze werken, hun eigen loopbaan, verschillende functies binnen de organisaties en welke competenties en opleiding je nodig hebt. De informatie werd afgewisseld met interactieve middelen, zoals een filmpje of een quiz. Zo kwam er ondanks dat de spreker niet fysiek aanwezig kon zijn toch een interactie tot stand.

Deelnemende gastsprekers:

Groen & Duurzaamheid: Anton Drost van de Gemeente Groningen
Economie: Marvin Haan van WerkmaX
Techniek: Loes Hoving van Discover Technology
Zorg & Welzijn: Jeanette Deuring van Stichting Oosterlengte

Sprekers aan het woord

“Fijn om jonge mensen, van het voortgezet onderwijs te mogen vertellen over onze organisatie Stichting Oosterlengte. Zo hoop ik weer mensen te motiveren voor de ouderenzorg, voor een zorg en welzijn opleiding!”

Jeannet Deuring – Stichting Oosterlengte

“Het was erg leuk om deze gastles te mogen doen! Ik deel graag mijn loopbaan door andere inzichten te geven en ze op een enthousiaste manier te inspireren. Ik wil laten zien dat als je iets voor ogen hebt en datgene doet dat bij je past, het je ook lukt.”

Loes Hoving – Discover Technology

“Werkmax vindt het erg leuk om de jeugd in de regio kennis te laten maken met de beroepen die er zijn. Ondanks dat het een online editie was, hebben we het idee dat we wat hebben kunnen bijdragen.”

Marvin Haan – WerkmaX

Praktijkopdrachten

Een belangrijk onderdeel van ChecktheBizz in-house is het ervaren hoe het is om te werken in een bepaalde sector. Daarom gingen de leerlingen aan de slag met praktijkopdrachten, aangeleverd door bedrijven of verzameld door het OTP. Opdrachten die bijvoorbeeld aan bod kwamen: het bouwen van een eigen waterzuivering (Groen & Duurzaamheid) en de Marshmallow Challenge (Economie). De leerlingen vinden dit een leuk en leerzaam onderdeel van het programma, ze beoordeelden dit met een 7,7 gemiddeld!

360° bedrijfsvideo’s

vr-bedrijsbezoek-checkthebizz-in-house

Tot slot gingen de leerlingen op virtueel bedrijfsbezoek via een VR-bril. Ze bekeken 360° video’s die zijn opgenomen bij verschillende bedrijven. In de video’s wordt er een rondleiding gegeven door het bedrijf en vertellen de medewerkers over hun beroep en bijbehorende competenties. De leerlingen gingen op virtueel bedrijfsbezoek bij: Fysio2Fit, Gemeente Groningen, Privacy1, Roossien Hoogwerktechniek, Rottinghuis (VolkerWessels), Spraakmakend, TheStudent Hotel, Melkveebedrijf Kalma en Zonnepanelenfabriek Elsun.

Loopbaanoriëntatie tijdens de lockdown

Lees ook hoe havo- en vwo 3 leerlingen zich tijdens deze lockdown oriënteren op beroepen en werkgebieden vanuit huis.

ChecktheBizz vanuit huis