Loopbaanoriëntatie tijdens de lockdown voor havo en vwo 3 leerlingen

Deze maand staan de havo en vwo 3 leerlingen voor een belangrijke keuze, ze moeten een profiel kiezen! Wordt het Cultuur en Maatschappij (C&M)? Economie en Maatschappij (E&M)? Natuur en Techniek (N&T)? Of toch Natuur en Gezondheid (N&G)? Sommige leerlingen weten al welke richting ze op willen maar vele ook nog niet, daarom is loopbaanoriëntatie heel belangrijk. Ze krijgen hierdoor een beeld van verschillende sectoren en beroepen. Zo leren ze wat wel en niet bij ze past om een gedegen profielkeuze te kunnen maken.

Opgenomen gastlessen van 18 enthousiaste bedrijven

De scholen mogen dan dicht zijn, loopbaanoriëntatie moet doorgaan! En dat vinden niet alleen de scholen, maar ook diverse bedrijven. Maar liefst 18 bedrijven uit verschillende vakgebieden namen speciaal voor deze havo- en vwo leerlingen een gastles op. Bekijk onderaan deze pagina welke bedrijven dit zijn. De sprekers vertellen over de organisatie waar ze werken, hun eigen loopbaan, verschillende functies binnen de organisatie en welke competenties en opleiding je daarvoor nodig hebt. Dit om ze te helpen bij het maken van een profielkeuze en natuurlijk om ze enthousiast te maken voor hun sector en beroep.

Loopbaanoriëntatie vanuit huis

Deze editie van ChecktheBizz is online. Tijdens een SLB-uur starten de leerlingen samen met een docent via Teams met het programma. Om ze te motiveren en enthousiasmeren bekijken ze eerst gezamenlijk onderstaande aftrapvideo die we samen met presentator en programmamaker Nathan De Vries (o.a. van Fox Sports, BNNVara en KRO-NCRV) hebben gemaakt. Daarna bekijken de leerlingen individueel minimaal twee opgenomen gastlessen uit de werkgebieden die zij interessant vinden.

Reflectie is een belangrijk onderdeel. Voorafgaand aan ChecktheBizz hebben de leerlingen opdrachten gemaakt om te ontdekken wie ze zijn en wat ze graag doen. Achteraf gaan ze dit ook weer reflecteren. Sluit het beeld dat ze van tevoren hadden aan bij de praktijk? En willen ze nog steeds dezelfde richting op? Of stellen ze deze keuze bij? En voor de leerlingen die het echt nog niet weten, ze zijn natuurlijk vrij om alle gastlessen te volgen.

Vervolg: praktijkopdrachten en 360° video’s

Zodra deze leerlingen weer op school zijn, gaan ze ook aan de slag met praktijkopdrachten en de virtuele bedrijfsbezoeken. Bedrijven hebben hiervoor verschillende opdrachten aangeleverd, maar ook het OTP heeft opdrachten verzameld. En voor de virtuele bedrijfsbezoeken heeft het OTP bij verschillende bedrijven een 360° video opgenomen. Via een vr-bril krijgen de leerlingen zo ook in deze tijd een kijkje in keuken bij bedrijven.

Ervaringen van leerlingen

“Ik vond het een goede manier van het laten zien van verschillende beroepen. Dit heeft mij persoonlijk goed geholpen met een keuze maken en het ontdekken van beroepen.”

Leerling Werkman Stadslyceum

“Vond ze wel leuk en interessant en als het online met filmpjes is kan ik ze ook met mijn familie bekijken en ze op pauze zetten als we het er over willen hebben.”

Leerling CSG Wessel Gansfort

“Ik vond het een erg leuk concept, er was ook erg veel moeite in gestopt aangezien we niet naar de bedrijven zelf konden.”

Leerling Werkman Stadslyceum

“Ik vond de gaslessen erg handig en heeft de profielkeuze voor mij makkelijker gemaakt.”

Leerling Werkman Stadslyceum

Deelnemende scholen

Kamerling Onnes, Praedinius Gymnasium, CSG Augustinus, Werkman Stadslyceum, CSG Wessel Gansfort en Harens Lyceum.

Grote dank aan de gastles opnames van

Martini Ziekenhuis, Trip Advocaten, Symeres, Breeland Recreatie, Game Bakery, KAW Architecten, CSG Wessel Gansfort, KPN, Team050, Jasper Boter, CKC Denthe, Sociale Verzekeringsbank, Cycloon Post, ZINN Zorg, Jangrietje.nl en de Gemeente Groningen.

Evenement: ChecktheBizz in-house

Voor de leerlingen die wel op school zijn organiseren we ChecktheBizz in-house. Bekijk hoe de eerste editie in Onstwedde is verlopen.

ChecktheBizz in-house in Onstwedde