Eerste succesvolle editie ChecktheBizz in-house in Onstwedde

Op 19 januari was de eerste editie van ChecktheBizz in-house voor de vmbo examenklas van Ubbo Emmius Onstwedde. Vier lokalen werden ingericht in vier verschillende sectoren: Zorg & Welzijn, Groen & Duurzaamheid, Economie en Techniek. De leerlingen bezochten twee lokalen in groepjes van vijf, uiteraard op gepaste afstand.

Aftrap ChecktheBizz in-house met Nathan de Vries

Het programma ging van start met een aftrapvideo om de leerlingen te motiveren, enthousiasmeren en in de LOB-stand te krijgen. Hiervoor hebben we presentator en programmamaker Nathan De Vries (o.a. van Fox Sports, BNNVara en KRO-NCRV) ingeschakeld. Bekijk hieronder de video!

Online gastles van bedrijven

In ieder lokaal zat een gastspreker online klaar om de leerlingen mee te nemen in zijn vakgebied. De sprekers vertelden over de organisatie waar ze werken, hun eigen loopbaan, verschillende functies binnen de organisatie en welke competenties en opleiding je daarvoor nodig hebt. De informatie werd afgewisseld met filmpjes of een kahoot quiz. Ze betrokken de leerlingen bij de presentatie door ze vragen te stellen en ook de leerlingen konden al hun vragen stellen. Zo ontstond er ondanks dat het een online gastles was toch veel interactie.

Deelnemende gastsprekers:
Marjan du clou van De Hoven
Ivar Luijmers & Bastiaan Niemeijer van ENGIE
Marvin Haan van WerkmaX
Sietske Lieben van Nedmag

“Werkmax vindt het erg leuk om de jeugd in de regio kennis te laten maken met de beroepen die er zijn. Ondanks dat het een online editie was, hebben we het idee dat we wat hebben kunnen bijdragen.”

Marvin Haan – WerkmaX

“Persoonlijk vind ik het goed dat deze ontwikkelingen er zijn. Graag zou ik meer jonge mensen zien die in de techniek willen werken en echt zien hoe belangrijk dit is.”

Bastiaan Niemeijer – ENGIE

“Via dit event krijg je de gelegenheid om je bedrijfstak onder de aandacht te brengen. Studenten die staan voor een beroepskeuze of opleidingskeuze inzicht geven in je beroep of organisatie kan daarbij helpend zijn.”

Marjan du clou – De Hoven

Praktijkopdrachten

Na de gastlessen gingen de leerlingen aan de slag met praktijkopdrachten om te ervaren hoe het is om te werken in deze sectoren. Bedrijven hebben hiervoor verschillende opdrachten aangeleverd, maar ook het OTP heeft opdrachten verzameld. Bij de praktijkopdracht in de sector Zorg & welzijn kruipen de leerlingen in de huid van een cliënt. Zij ervaren hoe het voor een ouder iemand is als bepaalde handelingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Dit deden ze door bijvoorbeeld kralen te rijgen met handschoenen aan of door te schrijven met één hand op één been. En door samen te werken leren ze ook hoe je iemand vervolgens kunt helpen. Andere opdrachten die aan bod komen zijn de Marshmallow Challenge, een vlog of advertentie maken om dit event te promoten (economie), een eigen waterzuivering bouwen (groen & duurzaamheid) en het maken van een technische tekening of een brug bouwen met sateprikkers en ductape (techniek).

vr-bedrijsbezoek-checkthebizz-in-house

360° bedrijfsvideo’s

Tot slot gingen de leerlingen op virtueel bedrijfsbezoek. Via een vr-bril bekeken ze 360° video’s die we hebben opgenomen bij verschillende bedrijven. In deze video’s krijgen ze een rondleiding door het bedrijf en vertellen verschillende medewerkers over hun beroep en bijbehorende competenties. Bedrijven waar video’s zijn opgenomen: Fysio2Fit, Gemeente Groningen, Privacy1, Roossien Hoogwerktechniek, Rottinghuis (VolkerWessels), Spraakmakend, TheStudent Hotel, Melkveebedrijf Kalma en Zonnepanelenfabriek Elsun.

ChecktheBizz in-house Onstwedde

20

Leerlingen

4

Gastsprekers

ChecktheBizz in-house tijdens de lockdown

Vanwege de verlengde lockdown zijn scholen gesloten, op een aantal uitzonderingen na zoals examenklassen. We hebben daarom een aantal evenementen verschoven. En een aantal evenementen worden opgesplitst waarbij de leerlingen vanuit huis de aftrapvideo en de gastlessen in video vorm krijgen aangeboden. Zodra ze weer op school zijn gaan ze alsnog aan de slag met de praktijkopdrachten en 360° video’s. Loopbaanoriëntatie is namelijk voor jongeren heel belangrijk om een passende profielkeuze te maken of vervolgstudie te kiezen.

Meer over ChecktheBizz in-house