De leerling van nu is een potentiële medewerker in de toekomst. Hoe zorg jij dat je zichtbaar wordt bij jong talent? Geef een online gastles tijdens ChecktheBizz in-house! In dit blog geven we je acht tips voor het geven van een geslaagde online gastles voor jongeren. Zo maak je ze enthousiast voor je bedrijf, beroep en sector.
Allereerst, wanneer is een gastles geslaagd? Jongeren weten wat je bedrijf doet en vooral waarom. Ze hebben een beeld gekregen van beroepen die er zijn binnen je bedrijf en wat voor competenties ze hiervoor nodig hebben. Onthoud dat je nooit iedere leerling enthousiast kunt maken. Ook als leerlingen ontdekken dat iets niet bij ze past is dat heel waardevol!
1. Ken de doelgroep Generatie Z
Als je een online gastles gaat geven is de eerste stap om je publiek goed te leren kennen. Tijdens ChecktheBizz in-house heb je te maken met leerlingen van het vmbo, havo of vwo (14-18 jaar). Een jonge doelgroep, pubers die niet te lang willen luisteren maar vooral willen ervaren. Ze behoren tot een hele nieuwe generatie die zich geen leven meer zonder internet kan voorstellen, Generatie Z.
Wat zijn de interesses van deze doelgroep en hoe bereik je ze? Het is belangrijk om je bewust te zijn van verschillende leerstijlen onder de leerlingen. De een is erg gericht op het luisteren, de ander op het zien en weer een ander op het doen. Probeer dus vooral een combinatie hiervan te maken tijdens de les. Ook humor doet het goed!
De leerlingen zijn zeer ondernemend en over een studie denken ze goed na. Ze kiezen niet alleen vanuit interesse maar kijken ook naar baankansen en toekomstperspectief. Een belangrijk aspect is dat deze generatie het belangrijk vindt om iets goed te doen voor de wereld. Laat dus ook zien welke waarde jouw organisatie en beroep toevoegt aan de maatschappij. Waarom is je werk zo belangrijk en welke voldoening haal je hieruit. Lees meer over Generatie Z op Marketingfacts.
2. Bereid je goed voor
Bedenk van te voren wat jij voor deze leerlingen kan betekenen tijdens de gastles. Wat wil je vertellen over je bedrijf en de beroepen die aansluiten bij de doelgroep en de gekozen richting. Ga dieper in op deze verschillende beroepen en welke competenties je daarvoor nodig hebt. Laat het vooral zien, bijvoorbeeld in een korte video (voorbeeld bij tip 5) of haak een collega aan in de online sessie. Je kunt ook een stagiair aan het woord laten over zijn stage en werkzaamheden. Zorg in ieder geval voor een flitsende en vooral beeldende presentatie in Prezi of Powerpoint die je laat zien door je scherm te delen. Probeer daarbij niet te veel tekst te gebruiken en voorkom ook dat je op gaat lezen, hierdoor haken leerlingen snel af. We werken tijdens ChecktheBizz in-house met Microsoft Teams, we sturen hiervoor een uitleg zodat je dit van tevoren al even kunt testen.
3. Zorg voor structuur
Om de aandacht van leerlingen vast te houden is een korte en krachtige presentatie belangrijk. Gebruik geen moeilijke vaktermen en zorg voor structuur. Leg aan het begin van je gastles uit wat jij voor de leerlingen wilt betekenen. Vertel in het kort de onderwerpen die je gaat bespreken en vraag de leerlingen ook wat zij verwachten van de gastles. Bekijk achteraf samen of je hieraan hebt voldaan of dat je nog ergens dieper op in moet gaan. En laat natuurlijk voldoende ruimte voor vragen.
4. Start met een pakkende opening
Een interessante opening trekt meteen de aandacht van de leerlingen. Dit zorgt ervoor dat ze gedurende de gastles geïnteresseerd blijven en een actieve houding hebben. Start bijvoorbeeld met een kort filmpje, stelling of quiz. Of vertel een persoonlijk verhaal van een bijzondere gebeurtenis die je onlangs hebt meegemaakt tijdens je werk. Voorbeelden:
- Bij de ouderenzorg over dementie is dit een mooie video “Demente topballerina leeft op bij horen van Zwanenmeer“.
- “Hoeveel kentekenplaten geven wij per jaar uit?” zou een aftrap van het RDW kunnen zijn.
- Maak een korte quiz in het programma Kahoot met multiple choice vragen en toets wat leerlingen al weten over je vakgebied.
5. Maak het persoonlijk
Een persoonlijk verhaal spreekt leerlingen meer aan dan een verkooppraatje. Kies een verhaal waar de leerlingen zich goed in kunnen verplaatsen. Hoe ben jij in deze functie en bij dit bedrijf terecht gekomen? En wat vind je daar zo leuk aan? Wees vooral enthousiast, dit werkt vaak aanstekelijk. Je kunt van tevoren ook een vlog opnemen waarin je laat zien wat je doet, zie hieronder het voorbeeld van Martine Witteveen die als wijkverpleegkundige werkt bij Icare Zorg.
6. Zorg voor interactie
Stel vragen aan de leerling en probeer hiermee tot een gesprek te komen over het onderwerp. Daarnaast doen online middelen het ook altijd goed, denk hierbij aan Kahoot, Mentimeter, Padlet of een poll. Je kunt ze ook stellingen voorleggen waarop ze een antwoord geven door te gaan staan of zitten. De docent kan dit in de klas begeleiden. Leerlingen vinden een wedstrijdelement altijd leuk, van een klein prijsje raken zij dan ook extra gemotiveerd. Als leerlingen alleen maar moeten luisteren is het lastig de aandacht vast te houden.
7. Laat een onvergetelijke indruk achter
Het doel van je online gastles is om de leerlingen iets bij te brengen en ze enthousiast te maken voor beroepen binnen jouw bedrijf. Maar wil je ‘s avonds aan de keukentafel ook nog ter sprake komen? Geef dan iets kleins mee met jullie logo erop, bijvoorbeeld een powerbank, sleutelhanger of chocolade. Leerlingen vinden het altijd leuk om iets te krijgen of te winnen. Dit kun je van tevoren bij ons aanleveren, wij zorgen dan dat dit bij de gastles aanwezig is.
8. Wees bereikbaar, ook in de toekomst
Geef tenslotte aan wat jij, nu of in de toekomst, voor de leerlingen kan betekenen. Heb je bijvoorbeeld stageplaatsen? Laat je gegevens achter en zeg dat ze altijd contact op mogen nemen voor een stage of een (bij)baan. Lees ook het verhaal van Bob Kellendonk die nu werkzaam is bij het bedrijf waar hij in 2015 op bezoek is geweest en vervolgens heeft stagegelopen.
Succes!
Met deze 8 tips geef jij een succesvolle online gastles tijdens ChecktheBizz in-house. Heel veel succes! Toch nog vragen of wil je graag met ons sparren over de inhoud? Neem gerust contact met ons op.