Student vindt bijbaan als junior programmeur via OTP!

Naast het bemiddelen in stages, bemiddelt OTP sinds kort ook in bijbanen! Voor Daniël Gelling werd een droom bijbaan geregeld bij Josse Zwols van de DeAannemers. Op verzoek van OTP ga ik beide heren interviewen. Hoewel Daniël nog student is aan de opleiding Applicatieontwikkelaar, bij het Alfa-college, mag hij met zijn achttien jaar al aan de slag als junior programmeur bij het bedrijf DeAannemers.  Dit bedrijf bouwt websites sinds 2007 en is gevestigd in Groningen.

Doordat eigenaar Josse Zwols steeds meer opdrachten binnen kreeg, kon hij wel wat hulp gebruiken. OTP koppelde hem aan Daniel: “En nu zit ik hier”

Waar komt jullie liefde voor de ICT vandaan?
Daniel: We zijn allebei al vroeg begonnen. Ik was twaalf toen mijn vader me meenam naar een jeugdcentrum, waar ik een website leerde bouwen. Daar ben ik nu zelf ook vrijwilliger. Het is leuk om die kinderen wat te leren over programmeren. Josse: Op mijn tiende bouwde ik mijn eerste applicatie. Doordat mijn broer altijd bezig was met programmeren, raakte ik ook geïnteresseerd.

Hoe gaat jullie samenwerking? Josse (grapt): Die verloopt heel slecht. Daniel: Ja, ik wil altijd zo snel mogelijk naar huis. Josse: Nee hoor, het gaat prima. Daniel: Na schooltijd ga ik altijd direct hierheen. Vaak ben ik eerder vrij dan in mijn rooster staat. Josse: Dan staat hij opeens alweer op de stoep. Daniel is hier nu iets van drie weken aan het werk. In het begin moest ik hem nog veel uitleggen, maar dat is logisch. Je moet je namelijk de code van een ander eigen maken en dat is lastig. Maar inmiddels doet hij steeds meer zelf. Daniel: Het grootste deel van de websites is al klaar. Ik maak de aanpassingen die nodig zijn. Josse: Maar binnenkort krijgt hij ook zijn eigen klussen.

Wat leren jullie van elkaar? Josse: Ik heb nog nooit eerder mensen in dienst gehad, dus dat was wel even wennen. Ik probeer een goede baas te zijn en het helpt denk ik wel dat ik zelf in loondienst ben geweest. Dan weet je hoe irritant het is als er op je eerste dag geen stoel voor je geregeld is. Ik probeer wel aan dat soort dingen te denken. Daniel: De koffie staat ook altijd voor me klaar. Josse: Ja, dat doe ik ook. Daniel: Er hangt hier een leuke sfeer, dat vind ik wel belangrijk. Ook kan ik veel van Josse leren op het gebied van programmeren. Josse: Op school krijgt hij dat natuurlijk ook wel, maar daar lopen ze toch altijd achter op de trend. Bovendien werkt het in de praktijk anders. We gaan op de werkvloer niet voor de schoonheidsprijs, het moet ook gewoon rap klaar zijn. Daardoor ontstaan er wel eens foutjes in de code, maar die leer je dan ook weer op te lossen. Op school moet je toch alles wat je doet volledig documenteren. Als ik dat hier zou doen, was ik nu al failliet. Daniel: Ja, dat herken ik wel. Op school gaat het er toch anders aan toe.

Hoe ziet de toekomst eruit? Daniel: Misschien ga ik nog een HBO opleiding doen. Maar dat ligt eraan wat er hier gebeurt. Josse: Hij heeft nu een eenjarig contract, maar ik hoop dat we dat kunnen verlengen. Daniel: Ik blijf ook graag wat langer hier. Mijn uiteindelijke droombaan zou een functie bij Silicon Valley zijn. Josse: Echt? Daar is wel veel geld te verdienen, maar het lijkt me een saaie omgeving. Ik zou liever naar Zuid-Afrika verhuizen en daar wat doen. Daniel: Daar is toch helemaal geen goede internetaansluiting? Josse: Jawel hoor, ze zijn al aardig ontwikkeld. Maar voorlopig blijf ik hier. We hebben genoeg klussen. De hulp van Daniel is daarom ook erg welkom en ik ben blij met deze match.