VBNO kwam op “bedrijfsbezoek” bij OTP

Borrel bij de buren! – VBNO ondernemers bezoeken het OTP

Donderdag 8 maart losten we een belofte in naar de achterban van de VBNO. Immers, er was behoefte aan een nadere kennismaking. Niet alleen met de mensen maar ook met de taken van OTP. Wat doen ze nu eigenlijk voor ons, is een veelgehoorde vraag. En zo zorgden de mensen van OTP ervoor dat op die prangende vraag een antwoord kwam. Dat gebeurde met een schets vanuit het verleden waarin het fysieke contact op een locatie middenin een bedrijvengebied voorop stond. Een plek waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar letterlijk konden ontmoeten. Die plek verschoof langzamerhand richting een plek waar vooral wordt gesproken over de vraag ‘waar kunnen we elkaar aan goede medewerkers helpen’. Een soort van ‘marktplaats’ waar vraag en aanbod op de stagemarkt bij elkaar worden gebracht. Inmiddels evalueert het takenpakket naar een situatie waarin onderwijs en praktijk elkaar letterlijk en figuurlijk, en op locatie, ontmoeten, ‘Onderwijs Treft Praktijk’ zoals een journalist van het Dagblad van het Noorden het formuleert.

Stagebemiddeling was een belangrijk onderdeel van het takenpakket. Het OTP is inmiddels gegroeid naar een organisatie die bedrijfsbezoeken organiseert voor leerlingen en studenten. Daarnaast trainen ze toekomstige werknemers, de huidige studenten, om te leren netwerken en te presenteren. De workshops  ‘personal branding’ worden veel afgenomen door de onderwijsinstellingen in de stad Groningen. Eltjo Smit van CSG Wessel Gansfort vertelt over het bijzondere project ‘Hack a Talent’ waarbij CSG, Hanzehogeschool en het Noorderpoort leerlingen uit verschillende hoeken en gaten bij elkaar zoeken voor het uitvoeren van een praktijkopdracht. OTP zoekt een werklocatie bij een bedrijf. Het bedrijfsleven raakt met al deze activiteiten steeds meer in praktisch contact met het onderwijs. Men constateert dat het bedrijfsleven ook zelf ‘onderwijs’ moet geven. Een volgende stap is namelijk het plan om docenten stage te laten lopen. En daarmee krijgen docenten een update over de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. En tot slot: OTP gaat in opdracht van het stichtingsbestuur van OpenStad de Openbedrijven dag 2018 organiseren. Deze vindt plaats op zaterdag 29 september a.s.

Wethouder Roeland van der Schaaf, hield vanuit zijn verantwoordelijkheid voor het arbeidsmarktbeleid in de stad Groningen en in zijn functie als voorzitter van de Arbeidsmarkt Regio Groningen een krachtig betoog over nut en noodzaak van samenwerking. ‘Er gaat veel goed, maar het kan nog beter. Het is essentieel om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Wij kunnen daarbij niet zonder de hulp van het bedrijfsleven’, zo hield hij zijn gehoor voor. Enthousiast geworden door het verhaal over steeds nauwere relatie tussen bedrijfsleven en onderwijs, meldde hij bij zijn vertrek en passant: ‘het stadhuis doet mee met de OpenStad op zaterdag 29 september a.s.’ Dat is een mooie opsteker want het mag zo zijn dat de ambtenaar soms in een wat vervelend daglicht komt te staan, het werken voor de publieke dienst is zeer veelzijdig en voor velen uiterst interessant en dankbaar.

Naast inhoudelijk interessant en nuttig was de bijeenkomst ook bijzonder geslaagd door de manier waarop de mensen van OTP ons hebben ontvangen en voorzien van drankjes en hapjes. Dank!!