Vmbo-leerlingen toeren met Arriva Touring
Leerlingen VMBO oriënteren zich op een werkzame toekomst. Dat doen ze met de VMBO-carrousel waarbij ze bedrijven en instellingen bezoeken.
De VMBO-carrousel is een praktische beroepsoriëntatie waarbij leerlingen op bezoek gaan bij bedrijven en instellingen in diverse sectoren. Deze keer volgen we leerlingen die bij Arriva Touring een blik in de keuken werpen. Arriva Touring is een busbedrijf dat zich op diverse soorten van vervoer richt. In het bijzonder richten zij ook op vervoer voor toeristen, evenementen en dergelijke. De bussen van Arriva Touring vallen ook in bij treinuitval. Van 20 bussen en 40 chauffeurs in 1999 is het bedrijf in 2018 uitgegroeid naar een bedrijf met 60 bussen en 130 chauffeurs. Bussen worden in eerste instantie geleased en vervolgens in eigendom overgenomen.
We leren dat de bussen en de chauffeurs het hart van het bedrijf zijn maar dat ze niet zonder faciliterende bedrijfsonderdelen kunnen. De inzet van bussen en chauffeurs vraagt een hele strakke planning waar verschillende mensen dan ook erg druk mee zijn. Automatisering is volop toegeslagen. Er hoeven bijna geen briefjes meer te worden ingevuld en bus en chauffeur worden via computer en smartphone aan elkaar gekoppeld. Met een GPS weet de chauffeur de planning waar bus en chauffeur zich bevinden. Mocht het nodig zijn, kan de chauffeur vanuit de thuisbasis over bijzonderheden worden geïnformeerd. Er moet voor de geleverde dienst natuurlijk betaald worden. Het factureren is een belangrijk onderdeel van de financiële afdeling en met zoveel werknemers heb je een afdeling personeelszaken nodig.
De heren Spykstra en De Jong vertellen hoe het werkt. Dat doen ze op een enthousiasmerende wijze. Ooit hebben ze heel bewust voor het beroep van buschauffeur gekozen. Ze nemen de leerlingen dan ook graag mee voor een rondje hoofdstation. En voor een demonstratie van het automatische planningssysteem (Rietveld), waaraan ook een navigatiesysteem is gekoppeld. Mooiste onderdeel van het bezoek is toch wel het ritje met de bus waarbij Spykstra en De Jonge wat kneepjes van de stuurkunst aan de leerlingen over brengen. 12 of 15 meter lengte om een hoek sturen vraagt wel een andere benadering dan diezelfde hoek met bijvoorbeeld een Smart ronden.
De VMBO-carrousel valt onder de paraplu van OTP. Dat is de stichting waarin het verenigd bedrijfsleven, gemeente en onderwijsinstellingen in Groningen samen werken. Zodat de leerlingen en studenten in de stad en omgeving een stap op weg richting werk te helpen.