De dag breekt aan dat je stage begint! Hoe kom je de eerste dagen door?
Je eerste werkdag(en)
Kledingstress
Help, wat moet ik aan? Hopelijk kan je je nog herinneren hoe je collega’s gekleed waren tijdens je sollicitatiegesprek. Hier kan je veel uit afleiden. Als je twijfelt, kies dan voor een middenweg.
Kies het liefst voor een nette broek zonder heftige washing, stiksels of gaten, en een blouse of net shirt en donkere schoenen.
Je collega’s
Kennismaken met collega’s. Ik kies er meestal voor om te beginnen met meneer, mevrouw en u, omdat je ze nog niet kent en ze vaak ouder zijn dan jij. Meestal krijg je vrijwel direct terug dat je geen ‘u’ hoeft te zeggen en aan mag spreken met de voornaam. Probeer bij het voorstellen goed op te letten binnen welk aandachtsgebied zij werkzaam zijn. Zo weet je gericht bij wie je terecht kan voor vragen. Het is natuurlijk ook niet erg om dit achteraf nog eens te vragen, je zult het nooit in één keer kunnen onthouden van alle nieuwe collega’s.
Je werkzaamheden
Waarschijnlijk zal je de eerste dagen qua werkzaamheden nog niet erg productief zijn. Het kost tijd om te leren hoe alles binnen het bedrijf werkt en hoe het computersysteem werkt. Daarnaast is het voor zowel je stagebegeleider als jouzelf in het begin nog even aftasten welke werkzaamheden jij zou kunnen doen. Jij hebt nog geen idee met wat voor projecten zij bezig zijn en zij weten nog niet goed wat ze aan jou kunnen uitbesteden. Dit komt vanzelf op gang en mocht dit niet zo zijn, vraag dan om werk! Bied je hulp aan door bijvoorbeeld aan collega’s te vragen of ze nog werk voor je hebben. Misschien signaleer je zelf wel een probleem waar je aan kunt werken. Initiatief tonen wordt erg gewaardeerd!
En verder…
- Laat zien dat je gemotiveerd bent! Benoem dat je graag veel wilt leren, dat je overal voor openstaat en dat je graag mee gaat naar afspraken als dit kan. Vraag of iemand je ergens mee kan helpen. Als ze zien dat je gemotiveerd bent, vragen ze je vanzelf mee naar afspraken of geven je meer werk.
- Wees niet bang om fouten te maken. Natuurlijk verwachten ze dat je goed je best doet, maar ze weten dat je ook nog veel moet leren en dat is helemaal niet erg.
- Stel vragen: liever een keer te vaak dan een keer te weinig. Er is niks vervelenders dan dat er iets misgaat omdat je “dacht dat het zo moest.” Als je het niet zeker weet, vraag het dan gewoon. En het is echt waar, er bestaan geen domme vragen 🙂
- Wees niet bang om fouten te maken. Natuurlijk verwachten ze dat je goed je best doet, maar ze weten ook dat je nog veel moet leren en daarom loop je ook stage.
- Zorg ervoor dat je altijd pen en papier bij je hebt: een stage is dus om te leren en je gaat een hoop dingen horen die je nog niet wist. Die stortvloed aan informatie heb je niet zomaar in één keer onthouden dus maak je aantekeningen, zodat je het ten eerste beter kunt onthouden en ten tweede altijd later kunt teruglezen.
- Ga vooral niet onderuitgezakt aan tafel met je mobiel spelen, zo’n houding gaat je niet ver brengen. Je stagebegeleider en andere collega’s besteden veel tijd aan jou om je in te werken en wegwijs te maken
- Als iets niet lekker loopt, kan je hier het beste voor in gesprek gaan met je stagebegeleider. Blijf er niet mee rondlopen en ga erover in gesprek. Als je het gevoel hebt dat dit niet kan of als je dit niet durft, kan je je begeleider vanuit school om hulp vragen.
- Geniet van je stageperiode! Zo zorg jij ervoor dat jij de beste stagiaire wordt!