In 5 stappen naar je ideale stage!

Het is zover, je verplichte stageperiode voor school breekt aan. Sommige opleidingen regelen dat je geplaatst wordt bij een bedrijf, maar dit is lang niet altijd zo. In dat geval moet je zelf op zoek, maar hoe pak je dit aan?

In 5 stappen naar je ideale stage en tips voor je sollicitatiegesprek!

1. De database van school
Vaak verzamelt school een aantal vacatures die geschikt zijn voor het niveau en de studierichting die jij doet. Natuurlijk is het aantrekkelijk en gemakkelijk om hier één of een aantal leuke vacatures uit te zoeken en een sollicitatie/motivatiebrief te schrijven naar het bedrijf. Alleen waarschijnlijk zullen je medestudenten dit ook doen, waardoor je veel concurrentie hebt. Ook staan hier lang niet alle leuke en geschikte vacatures op en loop je dus grote kans jouw ideale stage mis te lopen als je niet verder zoekt dan deze database.

2. Google is je vriend

Door diverse zoekwoorden in te typen krijg je gegarandeerd een groot aantal hits. Probeer ook een aantal verschillende combinaties, dat levert nog meer resultaat op. Dit kan ook een nadeel zijn, want: keuzestress!! Het is goed om daarom van tevoren te bepalen wat je zelf graag wil en wat bij je past.

De volgende vragen kunnen je daar bij helpen:

  • In welke plaats wil je stage lopen? Ben je bereid om te verhuizen, wil je juist graag naar een andere stad of wil je het liefst in je huidige woonplaats blijven?
  • Wat voor soort organisatie past bij jou? Een commerciële organisatie, een overheidsinstantie, een non-profit organisatie, een bedrijf met veel of weinig werknemers, een zelfstandig ondernemer, etc.
  • Waar ben je in gespecialiseerd of waar wil je graag meer over leren en wat vind je leuk binnen jouw vakgebied? Past het takenpakket van de vacature hierbij?
  • Praktische overwegingen. Wat zijn de werktijden en de vervoersmogelijkheden? Is er een stagevergoeding/reiskostenvergoeding? Moet ik bedrijfskleding dragen?
  • Bij een afstudeerplek: is er een werkplek en/of laptop voor mij beschikbaar? Hoe zit het met de aanwezigheid? Hoeveel tijd heeft de begeleider voor mij?
  • Past deze stage binnen de eisen die mijn school/opleiding stelt? Kan ik voldoende uren maken, past dit bij mijn niveau, sluit mijn takenpakket aan bij wat geleerd is op de opleiding?

Als deze punten niet in de vacature staan, twijfel dan niet om contact op te nemen. Zo laat je zien dat je goed over je keuze nadenkt en vragen durft te stellen! Ook naar een stagevergoeding kun je best vragen. Als student/scholier heb je vaste lasten die je toch ergens van moet betalen, zeker als je dit erbij zegt zullen ze niet raar van deze vraag opkijken. Let wel op de timing, het beste is om tot het vragenmoment aan het einde van het gesprek te wachten.

3. Social media
Veel organisaties maken gebruik van social media. Bedrijven die stages aanbieden op hun eigen site maar ook uitzendbureaus die vacatures verzamelen. Door op bijvoorbeeld Twitter, Facebook en vooral ook op Linkedin te zoeken, kun je een hele hoop interessante vacatures tegenkomen. Ook kun je een oproepje plaatsen op je eigen social media accounts, zodat ook jij gevonden wordt! Je hebt meer aan je (sociale) netwerk dan je denkt…

4. Je netwerk
Door een oproepje te plaatsen op je social media accounts kunnen bedrijven ook jou vinden én zien vrienden dat je op zoek bent naar een stage. Het is ook belangrijk om mensen face-to-face te vertellen dat je op zoek bent naar een stage en om te vragen of ze nog iets weten. Social media heeft niet altijd effect, doordat mensen eroverheen lezen bijvoorbeeld. Ook bereik je hier lang niet je hele netwerk mee zoals je oom zijn buurvrouw en daar weer het neefje van, die je toevallig treft op je ooms verjaardag. Bovendien zullen mensen meer hun best doen als je hun persoonlijk benadert dan wanneer ze een algemeen oproepje op Facebook zien. Bovendien is de kans groot dat zij weer connecties hebben met het bedrijf dat zij kennen die nog een stagiair zoekt en wellicht zelfs een goed woordje voor je kunnen doen!

5. Zelf een bedrijf benaderen
Na bovenstaande stappen ben je vast al veel interessante vacatures tegengekomen. Toch kan het zijn dat het aanbod alsnog tegenvalt of jouw ideale plek er niet tussen zit. Wellicht heb je een heleboel inspiratie op gedaan in je zoektocht. Je hebt vast een idee ontwikkeld van wat voor soort bedrijf jij graag wilt (en wat je niet wilt). Je kunt ook nog aan studenten die een jaar op jou voorlopen waar zij stage hebben gelopen. Misschien biedt jouw ideale bedrijf nu geen vacature aan, maar staan ze wel open voor een stagiair! Zeker als ze eerder stagiaires hebben gehad is die kans groot. Als je zelf initiatief toont door een open sollicitatie te sturen, laat je zien hoe gemotiveerd je bent en welk bedrijf wil nou geen gemotiveerde student?

En dan moet je solliciteren…
Hartstikke spannend natuurlijk, zo’n sollicitatie. Zorg dat je onderstaande punten goed voorbereidt, dan komt het helemaal goed!

  • Zorg dat je op tijd bent. Als je niet precies weet waar het is, ga dan ruim van tevoren weg.
  • Het is belangrijk dat je er verzorgd uit ziet. Schone kleding en onbeschadigd.
  • Lees je goed in over het bedrijf zodat je weet wat zij doen.
  • Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat de eisen van school zijn, zodat je het hier over kunt hebben. De stageplaats moet hier wel aan kunnen voldoen.
  • Zet je vragen op papier, door de zenuwen vergeet je ze makkelijk als je ze alleen in je hoofd hebt.
  • Wees niet bang om vragen te stellen. Het is juist wenselijk, zo laat je zien dat je goed voorbereid en geïnteresseerd bent en goed nadenkt over je keuze.
  • Vraag naar het vervolg: wanneer hoor je of je het bent geworden? Als je meerdere sollicitaties hebt lopen en je wordt bij meerdere gekozen, laat het dan ook weten als jij niet komt!
  • Als je het niet bent geworden, geef de moed dan niet op!. Er zijn genoeg andere leuke plekken.
  • Luister goed naar je onderbuik gevoel. Voelt het niet goed, ga hier dan niet stagelopen. Zo’n periode kan anders erg lang duren.