Spaghetti en robots tijdens girlsday en boysday

Girlsday is een landelijk initiatief om meisjes kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Op 13 april organiseerden wij de groninger variant met meisjes en jongens in de hoofdrol.

Onbekend maakt onbemind is de gedachte achter Girlsday. Vrouwen zijn aanzienlijk minder vertegenwoordigd in technisch georiënteerde beroepen en de ICT. Zij weten vaak helemaal niet welke opleidingen en beroepen er bestaan. Doordat meisjes geen vrouwen kennen die in deze sectoren werken, hebben ze er geen goed beeld van. Door mee te doen aan Girlsday helpen bedrijven de blik van meisjes op bèta, techniek en ICT te verbreden. En wie weet, kiezen meiden daardoor wel voor een loopbaan in een technisch georiënteerd beroep of de ICT.

Girls- en boysday
De ervaring leert dat de betrokkenheid en de bereidheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is. En zo komen we bijna automatisch terecht bij het OTP dat op initiatief vanuit het bedrijfsleven in Groningen  is opgericht om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te vergemakkelijken.

OTP organiseerde donderdag 13 april de stadse variant van Girlsday. En om eerlijk te zijn, zowel het deelnemende Stadslyceum als deelnemende bedrijven vonden dat de jongens ook aan bod moesten komen.

Spaghetti en robots bij Codevaardig
Aan de kant van het bedrijfsleven deden mee ITurnIT, OpMaat 3D, The Conditional Pixel Cooperatie en Codevaardig. In het bedrijfsverzamelgebouw The Rock konden de jongens onder begeleiding van Codevaardig aan de slag met het programmeren van robots en het maken van ‘torens’ van spaghetti, plakband en andere zaken. Codevaardig leert programmeren gestructureerd vorm te geven in het onderwijs.

Na een korte introductie werd de kantine van The Rock het speelveld van rondrijdende robots en programmerende jongens. De uitdaging was de robots zodanig te programmeren dat ie een koffiebeker op zij kon drukken en daarbij een andere koffiebeker niet mocht raken. Dat alles binnen een met afplakband beperkte ruimte.

OpMaat3D, The Conditional Pixel Cooperatie en IturnIT
De constructies met spaghetti leverden spectaculaire beelden op. De kunst was een toren te bouwen met ‘on top’ een marsh mellow. Maar sommigen speelden het spel niet helemaal eerlijk en legden verbindingen met plafond en muur om te zorgen dat de constructie niet om zou vallen. De jury legde de meetlat naast de constructies en kwam juist op tijd tot de aanwijzing van het winnend team. De constructie van dat team was fragiel en viel bijna direct na de verkiezing om vanwege topzwaarte. Dit onderdeel van het programma nam OTP zelf voor zijn rekening.

Bij OpMaat 3D maakten de ‘boys’ in de combinatie van handen en geavanceerde technieken een kruk annex bijzettafel.

The Conditional Pixel Coöperatie – een samenwerkingsverband van webdesigners, ontwikkelaars en marketeers – gaf een korte introductie in de wondere wereld van webdesign c.a.

ITurnIT bereidt jongeren voor op een baan in IT en Technologie. Daar waren de jongeren druk bezig met het ontwerpen van Apps. Belangrijk onderdeel was daar het maken van een filmpje met een tablet in groepjes van circa 3. Een filmer en interviewer en twee geïnterviewden. Het is voorstelbaar dat dat de nodige hilariteit opleverde.

Een conclusie aan het eind van de dag: Het is erg mooi om te zien dat zowel bedrijven als begeleiders van de school en de leerlingen zeer intensief en geïnteresseerd bezig zijn geweest. En hopelijk levert dat nieuwe interesse en nieuwe mensen voor een toekomstige baan in de techniek en verwante sectoren.

Tekst en foto’s: Bert Oost